perjantai 11. marraskuuta 2016

Ravitsemus

Vitamiinien, hivenaineiden ja ravintoaineiden puute näkyy usein hiuksissa ja iholla. Hiusten ja ihon kuntoon vaikuttaa proteiini, rasvat, mineraalit, hivenaineet ja vitamiinit.

Proteiini
Hiukset ovat suurimmaksi osaksi proteiinia ja ne tarvitsevat rakentuakseen rikkiä ja aminohappoja ravinnosta. Hyviä proteiinin lähteitä ovat erilaiset siemenet, mantelit ja pähkinät.

Rasvat
Rasvan puutteessa hiukset muuttuvat elottomiksi ja kuiviksi. Jos ruokavaliossa on liian vähän rasvaa, se näkyy iholla kuivuutena ja hilseilynä. Välttämättömiä rasvahappoja (linolihappo ja alfalinolihappo) saa esimerkiksi avokadosta, oliiveista, pähkinöistä ja siemenistä, ja öljyistä (esim. kookosöljy).

Vitamiinit

B-vitamiini
B-vitamiinin puute voi näkyä hiuksissa mm. hiustenlähtönä. Iholla b-vitamiinin puute näkyy esim. rasvoittumisena, hilseilynä ja ihottumana. Puutos myös hidastaa hiusten ja kynsien kasvua. Hyviä b-vitamiinin lähteitä on mm. tummanvihreät kasvikset, siemenet ja pähkinät, ja eläinkunnan tuotteet.

C-vitamiini
Talirauhaset tarvitsevat c-vitamiinia tuottaakseen talia. Puutostila aiheuttaa katkeilevia hiuksia, jotka voivat katketa myös päänahan alta, jolloin uuden hiuksen kasvu saattaa häiriintyä ja hius kasvaa kiertyneenä. C-vitamiinia saa mm. marjoista.

A-vitamiini
Talirauhaset tarvitsevat a-vitamiinia, joka vaikuttaa hiusten hyvinvointiin. Vitamiinin puute vaikuttaa ihoon kuivuutena, ja päänahkaan punoituksena ja kuivuutena. Puutostilassa hiukset ovat kuivat ja hiustenlähtö mahdollista. Hyviä a-vitamiinin lähteitä on keltaiset ja oranssit hedelmät.

Mineraalit ja hivenaineet
Monet vitamiinit tarvitsevat mineraaleja toimiakseen kunnolla. Hiuksiin ja ihoon vaikuttavia mineraaleja on kupari, rauta ja sinkki. Parhaita lähteitä mineraaleille ja hivenaineille on luonnon yrtit, teollisesti prosessoidussa ruoassa niitä ei juurikaan ole. Mineraalien määrä vaikuttaa onko ravinto elimistöä alkalisoivaa vai happamoittavaa. Molempia tarvitaan tasaiseen ravintoon, mutta suurin osa ravinnosta nykyään on happamoittavaa.

Kupari
Kuparia tarvitaan punasolujen muodostamiseen ja pigmentin muodostamiseen hiuksissa ja iholla. Puutostila aiheuttaa anemiaa, heikkoutta ja hiustenlähtöä. Suurin osa kuparia saadaan vedestä, mutta sitä saa myös tummanvihreistä vihanneksista, kokojyväviljoista ja pähkinöistä.

Rauta
Rauta kuljettaa happea veressä. Puutosoireita on anemia, ja kynsien ja hiusten katkeilu. Raudan puute on kriittistä vaihdevuosi-ikäisille naisille, vanhuksille, lapsille ja nuorille, sekä niille jotka vaihtavat nopeasti kasvisruokavalioon. Hyviä raudan lähteitä on liha, pavut, kuivatut hedelmät ja herneet.

Magnesium
Magnesiumia tarvitaan solujen uusimiseen, energiatuotantoon, rauhoittamaan hermostoa, myrkkyjen poistamiseen ja kalsiumin imeytymiseen. Magnesiumin puutos on yleistä, ja sen oireina on mm. migreeni ja hiustenlähtö. Magnesiumia saa esim. merilevästä, pinaatista ja pähkinöistä.

Sinkki
Sinkki muodostaa kollageenejä, jotka pitävät ihon kasassa. Se myös säätelee a-vitamiinin vapautumista maksasta. Puutostila aiheuttaa huonoa haavojen paranemista, aknea, ihottumaa ja hiustenlähtöä. Sinkkiä saa kokojyväviljoista, pähkinöistä, siemenistä, sekä maito- ja lihatuotteista.

Rikki
Rikki vaikuttaa hiuksen "selkärangan" eli rikkisiltojen kuntoon. Mitä enemmän on ehjiä rikkisiltoja, sitä hyväkuntoisempi hius on. Rikki myös neutralisoi soluista poistuvia myrkkyjä. Puutostilassa yleisiä oireita on akne, katkeilevat kynnet ja hiukset, lihaskivut ja ruuansulatusongelmat. Rikkiä saa mm. eläinproteiineista, parsakaalista, sipulista ja MSM-jauheesta.

Muita hiuksiin vaikuttavia ravitsemustekijöitä
Vähäkalorinen ruokavalio saattaa vaikuttaa hiusten hyvinvointiin, koska vitamiinit ja hivenaineet jäävät usein vähäisiksi.
Lääkitys vähentää usein ravinteiden saamista ja voi estää vitamiinien ja mineraalien imeytymistä.
Alkoholi vaikuttaa hiusten terveyteen, esmimerkiksi liikaa käytettynä se voi estää joidenkin ravintoaineiden (esim b-vitamini ja c-vitamiini) imeytymistä ja muodostumista.


"Marika"-tehtävä

Marika on kolmekymppinen nainen, joka elää kiireistä elämää. Hänellä on stressaava työ, jossa hän sortuu syömään usein epäsäännöllisesti. Hän korvaa aamiaisen/välipalat kahvilla ja tupakkaa hän polttaa muutaman päivässä. Hänellä on sekaiho joka on T-alueelta rasvoittuva, ja ensimmäiset ikääntymisen merkit näkyvät silmänympärysihossa. Hiuksia lähtee hieman runsaammin kuin 150 hiusta päivässä, myös hiuspohja on rasvoittuva. Marika on laihduttanut vähentämällä hiilareita ja korvaamalla ne vaalealla lihalla, juureksilla ja hedelmillä. Marika on huolissaan sitä, saako hän tarpeeksi vitamiineja, kivennäisaineita ja muita tärkeitä ravinteita hyvinvoinnin ja kauneudenhoidon kannalta.

Ensinnäkin Marikan kannattaisi hoitaa ruoka-ajat kuntoon, syömällä kunnon aamiaisen (esim. hedelmiä, puuroa marjoilla, kokojyväleipää) ja säännöllisen lounaan päivittäin. Vaalean lihan lisäksi on tärkeää syödä myös punaista lihaa, josta saa tarvittavaa rautaa ja sinkkiä. Hänellä on mahdollisesti puutetta A-, B-, ja C-vitamiineista, jonka takia hiustenlähtö on runsasta, joten ruokavalioon kannattaa sisällyttää näitä sisältäviä ruoka-aineita. B-vitamiinin puute aiheuttaa myös ihon rasvoittumista. Vettä pitäisi juoda ainakin litra tai puolitoista päivässä. Veden juonti vaikuttaa ihoon ja yleiseen hyvinvointiin. Tupakan poltto ei tee hyvää iholle, joten se kannattaa lopettaa tai ainakin vähentää tupakan määrää per päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti